11th October, 2014

Restu

TRB Restu 2

Nama : Lee Wi Wei
Kelas  & No. Sekolah : K2A (13222)
Guru Pembimbing: Haryati Binti Mohamad Isa
No.Panggilan Buku : MF BAC
Judul Buku  : Restu
Pengarang :  Jamaah Shamsuri
Tahun Penerbitan/ Edisi:  –
 –

Watak

Biah , Mimi

Konflik/Plot

Biah dan Mimi menjalani kehidupan bersama ayah mereka, Nazri selepas kematian ibu mereka sebidang tanah kebun dengan tanaman sayur-sayuran. Perubahan sikap Nazri yang tidak mempedulikan urusan kebun lagi menjadi tanda tanya anak-anaknya dan Pak Man. Biah berasa curiga dan ingin tahu tentang panggilan telefon daripada seorang wanita yang bertanyakan ayahnya. Biah dan Mimi mendapati wanita itu ialah cikgu mereka, Cikgu Faekah. Cikgu Faekah memberitahu mereka adik-beradik bahawa bapa mereka memerlukan seorang isteri manakala mereka pula perlu seorang ibu. Akhirnya, Biah mengerti sendiri mengenai hubungan bapanya dan Cikgu Faekah dan menerima Cikgu Faekah.

Pendapat

Saya amat suka akan buku ini kerena plotnya yang sangat menarik. Selain itu, saya juga mempelajari bahawa sesetengah perkara yang berlaku tidak dapat dielakkan.