10th October, 2014

Judul Buku : Kau Laksana Bulan
Pengarang : Aina Emir
Tahun Penerbitan :

Novel ini mengisahkan Adrianna; seorang penulis novel romantic-thriller. Dalam kesibukan mencari idea untuk novel terbarunya. Dia bertemu dengan Firas yang mempunyai karakter yang amat serupa dengan watak utama novelnya itu. Jadi Adrianna menggunakan Firas sebagai tempat rujukan. Membayangkan Firas sebagai hero novel seterusnya mengadap tasikan setiap pertemuan mereka ke dalam novel.

Apabila Firas mengetahui kisah sebenar, dia amat-amat kecewa. Mana taknya watak tulisan Adrianna memang bagaikan cermin dirinya siap dengan nama dan kerjaya lagi. Firas terasa dipermainkan dan ditipu hidup-hidup. Kecewa dengan sikap Adrianna, dia bertindak menjauhkan diri. Dia tak lagi menggunakan perkhidmatan komuter.

Adrianna berasa amat bersalah. Tapi dia pun tak cuba untuk memperbaiknya. Segan barangkali. Apatah lagi dia selalu mengatakan hubungan mereka sekadar kawan namun bila kehilangan Firas barulah dia tahu yang dia sudah ada rasa pada Firas. Sebelum ini, Adrianna pernah bercinta dengan Syafik, namun hubungan mereka putus apabila masing-masing sambung belajar. Dia jatuh hati pula pada Razif yang pandai berpuisi tetapi Razif pula meninggal dunia. Adrianna kemudiannya berkenalan dengan Eizlan; salah seorang peminat novelnya. Menggunakan Eizlan sebagi tempat dia meluahkan rasa rindu pada Firas.

Nasib baik Adrianna dan Firas berbaik-baik semula. Dengan erti kata lain, masing-masing dah mengaku rasa hati. Adrianna pun dah menceritakan segala kisah silamnya pada Firas. Dengan senang hati mereka menempuh alam baru iaitu perkahwinan.

Pada pendapat saya, kita tidak boleh memainkan rakan kita sehingga mencederakan dia dan akhirnya dia menjauhi kita. Kita haruslah mempunyai niat yang baik apabila berkawan dengan seseorang.

1. On March 21, 2015 at 7:01 pm s5b.ppc@smjk.edu.my said:

March 21, 2015 at 7:01 pm

Nama: Goo Ching Wei
    Kelas: S5B
    No Sekolah: 11178
    Pada pendapat saya, kita harus menghormati pendapat orang lain dengan tidak mengeksploitasi orang lain demi kepentingan diri.

2. On March 22, 2015 at 5:47 pm f5.ppc@smjk.edu.my said:

March 22, 2015 at 5:47 pm

Nama : Tan Joleen
    Kelas : S5C
    No. sekolah : 11098

Kita harus bersikap ikhlas terhadap rakan kita dengan tidak mencederakan mereka. Kita juga patut mengakui kesalahan yang kita lakukan.

3. On March 22, 2015 at 5:52 pm f5.ppc@smjk.edu.my said:

March 22, 2015 at 5:52 pm

Nama : Ooi Chia Rong
    Kelas : S5B

Pada pendapat saya, kita harus bertanggungjawab terhadap perkara yang kita buat dan mengakui kesalahan sendiri supaya tidak menyakiti hati orang lain.