11th October, 2014

Cikgu Farid

Novel Kanak-kanak: Cikgu Farid

Nama : Lee Wi Wei
Kelas  & No. Sekolah : K2A (13222)
Guru Pembimbing: Haryati Binti Mohamad Isa
No.Panggilan Buku :
Judul Buku  : Cikgu Farid
Pengarang :  Nazel Hashim Mohamad
Tahun Penerbitan/ Edisi:  –
 –

Watak

Cikgu Farid

Konflik/Plot

Kisah tentang enam orang kanak-kanak yang tercicir dari persekolahan. Kehidupan mereka yang tidak berhaluan dan terumbang-ambing itu mendapat perhatian seorang guru. Atas daya usaha dan nasihat guru itu, kanak-kanak berenam itu berpakat untuk bekerjasama mengubah kehidupan mereka. Mereka dengan gigihnya mengusahakan tanah terbiar kepunyaan guru itu, sehingga membuahkan hasil. Mereka juga mulai sedar akan kepentingan pelajaran, dan mengambil keputusan untuk bekerja sambil belajar.

Pendapat

Buku ini sangat berfaedah kepada remaja-remaja kini. Saya sangat suka akan buku cerita ini kerana mengajar saya tentang kepentingan pendidikan kepada pelajar.

1. On February 5, 2015 at 9:11 pm f2.ppc@smjk.edu.my said:

February 5, 2015 at 9:11 pm

Nama :Lim Ai Lin
    Kelas :K2A
    No.Sekolah:13157
    Saya suka cerita ini kerana telah menceritakan tanggungjawab seorang guru yang berdedikasi. Buku cerita ini banyak memberi insprirasi dalam kehidupan saya dan melalui pembacaan saya dapat meningkatkan penggunaan kosa kata dalam penulisan bahasa Melayu