11th October, 2014

CERITERA AWANG MISKIN

Nama :  Loo Yin En
Kelas  & No. Sekolah :  K2A (13257)
Guru Pembimbing:  Haryati Binti Mohamad Isa
No.Panggilan Buku :  –
Judul Buku  :  Ceritera Awang Miskin
Pengarang :

Aripin Said

Tahun Penerbitan/ Edisi:

Edisi Murid

WATAK:

Awang

Sinopsis:

Novel ini memaparkan kisah seorang anak muda yatim piatu, Awang Miskain gelarannya. Sikapnya yang berbudi mulia, rajin bekerja dan jujur memikat hati penduduk kampung. Namun begitu kebaikannya telah menimbulkan rasa benci segolongan pihak. Berbagai-bagai angkara cuba ditimbulkan oleh mereka. Kisah hidup Awang Miskin bertambah menarik dengan terjumpanya seekor burung murai gila yang bijak berkata-kata. Sejak itu, Awang Miskin sering melakukan berbagai pertaruhan sehingga melibatkan raja.

PENDAPAT

Selepas membaca buku ini, saya telah mempelajari banyak nilai murni yang berharga. Buku ini mengajar kita supaya menjadi insan yang berbudi mulia, rajin bekerja , jujur memikat hati orang lain dan yang penting nya gigih berusaha untuk mengubah kehidupan kita.