9th October, 2014

tidur

Nama murid : Choo Ming Hui
Kelas : S4C
Tajuk Penulisan :Kepentingan Tidur dari Segi Saintifik dan Cara-cara Mengatasi Masalah Sukar Tidur
Jenis Penulisan : Penulisan Kritis
Guru Pembimbing : Cikgu Yap Kok Fen

Sumber didapatkan : Dewan Kosmik
Pengarang : Danial Zainal Abidin

Isi tersurat : Antara kepentingan tidur dari segi saintifik adalah tidur dapat membaiki sel-sel yang rosak. Tambahan pula, kepentingan tidur ialah tidur dapat meningkatkan keupayaan untuk belajar dan membantu dalam memelihara daya ingatan seseorang. Penyimpanan maklumat di dalam oak juga kepentingan tidur. Tidur dapat memulihkan pusingan biologi dalam badan. Tidur dapat menyegarkan tubuh badan dan meningkatkan produktiviti. Akhirnya, kepentingan tidur ialah mengurangkan sakit jantung.

Isi tersirat : Antara cara mengatasi masalah sukar tidur adalah menjauhi bahan perangsang ataupun tidak mengambil minuman berfaein seperti kopi, teh dan sebagainya. Mengatasi masalah sukar tidur adalah bersenam pada siang hari atau mengamalkan gaya hidup yang sihat. Selain itu, mengelakkan diri memikirkan masalah hidup dan tekanan juga mengatasi masalah sukar tidur. Tambahan pula, tidur dan bangun mengikut jadual dan mengelakkan tidur terlalu lama pada siang hari. Mendengar muzik juga boleh mengatasi masalah sukar tidur. Akhirnya, untuk mengatasi masalah sukar tidur adalah memastikan suasana tempat tidur selesa dan kondusif.

Pendapat : Kita perlu mempunyai tidur yang secukupnya supaya kesihatan bdan kita dapat dipelihara.

1. On October 10, 2014 at 2:20 pm f4.ppc@smjk.edu.my said:

October 10, 2014 at 2:20 pm

Nama: Chan Qin Xuan
    Kelas : S4D
    Saya berasa artikel di atas amat berguna. Ini kerana petikan ini telah memberi kesedaran kepada orang yang menghadapi masalah kesukaran tidur supaya hidup dengan sihat dan ceria.

2. On October 10, 2014 at 2:21 pm f4.ppc@smjk.edu.my said:

October 10, 2014 at 2:21 pm

Nama : Khoo Pei Jing
    Kelas : S4A
    Petikan yang dirujuk di atas amat menarik. Kepada sesiapa yang mempunyai masalah sukar tidur boleh merujuk kepada cara-cara yang dicadangkan. Masa tidur yang secukupnya akan menyihatkan badan kita.

3. On October 10, 2014 at 2:22 pm f4.ppc@smjk.edu.my said:

October 10, 2014 at 2:22 pm

Nama : Choo Shu Ting
    Kelas : S4A
    No Sekolah :11209
    Setelah membaca petikan di atas, saya telah mendapati bahawa tidur dengan lewat akan menjejaskan kesihatan kita. Jadi, sebagai seorang murid, mestilah kita mempunyai masa tidur yang cukup kerana badan cergas otak cerdas.

4. On October 10, 2014 at 2:23 pm f4.ppc@smjk.edu.my said:

October 10, 2014 at 2:23 pm

Nama : Alyssa Lim
    Kelas: S4C
    Petikan ini amat memanfaatkan kepada semua orang. Dengan membaca petikan di atas, pelajar dapat menangani masalah kesukaran tidur mereka dengan mengamalkan gaya hidup yang sihat.

5. On October 10, 2014 at 2:23 pm f4.ppc@smjk.edu.my said:

October 10, 2014 at 2:23 pm

Nama : Ong Khai San
    Kelas: P4B
    Saya berasa rakan saya memberi cadangan yang baik sekali. Semua orang perlu mempunyai masa tidur yang sekurang-kurangnya ialah 8 jam demi menjamin kesihatan kita.

6. On October 10, 2014 at 9:05 pm lf4.ppc@smjk.edu.my said:

October 10, 2014 at 9:05 pm

Nama: Leong Soke Yee

Selepas membaca petikan tersebut, saya mendapati bahawa tidur adalah penting kepada kesihatan badan kita. Oleh itu, kita mesti tidur dengan secukupnya setiap malam.