9th October, 2014

Jenis Penulisan : Penulisan Kritis
Guru Pembimbing : Cikgu Yap Kok Fen
Sumber didapatkan daripada Dewan Kosmik Pengarang : Saharil Hasril Sanin
Isi tersurat : Antara manfaat makan coklat ialah makan coklat dapat melegakan otot. Selain itu, coklat didapati dapat memberikan perasaan gembira yang amat sangat kepda pemakannya. Seterusnya, makan coklat mampu merehatkan minda seseorang. Tambahan pula, pengambilan coklat dapat menimbulkan perasaan relaks. Malah, makan coklat mampu melanjutkan usia seseorang. Mengurangkan risiko serangan strok juga kebaikan makan coklat.
Isi tersirat : Antara cara memajukan industri coklat ialah pihak pengusaha industri coklat mempelbagaikan produk berasaskan coklat. Selain itu, pihak kerajaan haruslah membuka lebih banyak ladang koko. Seterusnya, pihak kerajaan mewujudkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) latihan menghasilkan coklat di luar negara. Pihak kerajaan memberikan bantuan kewangan kepada pengusaha industri coklat ataupun pinjaman modal. Tambahan pula, pihak pengusaha industri coklat memasarkan coklat ke luar negara. Pengusaha industri coklat menggunakan teknogi moden untuk meningkatkan kualiti coklat yang dihasilkan. Akhir sekali, pihak pengusaha coklat dapat mempromosikan atau mengiklankan kebaikan makan coklat melalui meida massa.

Pendapat : Makan coklat membawa banyak kebaikan tetapi juga perlu melimitkan number makan coklat. Ini kerana terlalu makan coklat akan dihidapi diabetes dan sakit. Kerajaan juga boleh mempromosikan industri coklat melalui media massa dan pelbagai saluran. Dengan ini, industri coklat dapat dikembangkan secara harum di negara kita.

1. On October 10, 2014 at 9:13 pm f4.ppc@smjk.edu.my said:

October 10, 2014 at 9:13 pm

Nama: Leong Soke Yee

Petikan telah memberitahu saya bahawa kebaikan makan coklat tetapi kita haruslah mengelakkan pemakanan coklat yang terlalu banyak supaya kesihatan kita tidak terjejas karana coklat merupakan makanan bergula dan berkolestrol tinggi.

2. On October 10, 2014 at 11:16 pm f4.ppc@smjk.edu.my said:

October 10, 2014 at 11:16 pm

Nama : Ooi Chia Rong
    Kelas : S4C

Saya berasa kerajaan dapat mempromosikan coklat di negara kita melalui media massa dan pelbagai saluran. Hal ini demikian, nama negara kita akan diharumkan dan seterusnya membangunkan ekonomi negara kita.

3. On October 10, 2014 at 11:17 pm f4.ppc@smjk.edu.my said:

October 10, 2014 at 11:17 pm

Nama : Leong Soke Yee
    Kelas : S4A
    No. sekolah : 11250

Saya berasa saya dapat menambahkan ilmu tentang kebaikan makan coklat setelah membaca petikan di atas. Makan coklat dapat melegakan diri sendiri dan menjadi makanan pengawet muda.Industri coklat juga akan meningkatkan ekonomi Negara kita.

4. On October 10, 2014 at 11:19 pm f4.ppc@smjk.edu.my said:

October 10, 2014 at 11:19 pm

Nama : Choo Shu Ting
    Kelas : S4A

Makan coklat mempunyai kebaikannya juga. Contohnya , makan coklat dapat melanjutkan usia seseorang, melegakan otot dan lain-lain. Jadi, saya berasa kerajaan sepatutlah memajukan industri coklat.

5. On October 10, 2014 at 11:21 pm f4.ppc@smjk.edu.my said:

October 10, 2014 at 11:21 pm

Nama : Alyssa Lim
    No. sekolah : 11171

Setelah memahami kebaikan makan coklat dan memajukan industry coklat, saya menyokong tindakan kerajaan supaya mempromosikan industri coklat sehingga ke luar negara.