14th April, 2015

Tahun Penerbitan/Edisi : 2008

1-b002f62f81

Latar tempat

Cerita Sayap Adinila berlaku pada beberapa tempat seperti Empayar Nilam dan Empayar Azizah.

Watak dan Perwatakan

Putera Fauzi – Fauzi merupakan putera tunggal Raja Empayar Nilam. Baginda masih menelaah di Akademi Tentera Azizah bersama-sama sahabatnya,Shah. Baginda merupakan seorang yang ramah mesra namun kurang mengendahkan protokol istana. Sungguhpun baginda seorang yang berakal,baginda adakalanya melakukan aksi-aksi yang dianggap gila seperti memanjat menara istana. Selain itu,Fauzi merupakan seorang yang handal dengan senjata bilah cahaya dan mahir dalam taktik peperangan.

Shah – Shah merupakan seorang yang sangat mementingkan protokol,bertentangan dengan sikap Putera Fauzi. Dia juga merupakan seorang yang merupakan prinsip-prinsip yang tertentu. Oleh itu,dia tidak akan mengikuti arahan yang tidak bertepatan dengan prinsip tersebut. Dia berperanan sebagai pengawal peribadi Putera Fauzi dan merupakan seorang yang setia dan patuh.

Tengku Arafiah – Dia merupakan sepupu kepada Putera Fauzi. Di seorang yang bersikap lemah lembut tetapi sebenarnya berpendirian tegas dan tidak teragak-agak menyuarakan pendapatnya. Tambahan pula,dia sering berselisih fahan dengan sepupunya.

Konflik/Plot

Kerajaan Angkor menemui kapal udara yang bernama Garuda lalu digunakan untuk menyerang Empayar Nilam.Engku Rahman,Gabenor wilayah Qadaha telah ditawan dan dijadikan tebusan.Kerajaan Angkor mengugut untuk membunuh Engku Rahman sekiranya Empayar Nilam gagal memenuhi permintaan mereka.Oleh itu,Putera Fauzi dan pasukannya memulakan misi mencari kapal udara ciptaan Adinila yang diperlukan,iaitu Rajawali Merah dan Rajawali Biru.Namun begitu,mereka juga ada muslihat yang berlainan untuk menyelamatkan Engku Rahman daripada Kerajaan Angkor.

Rumusan

Sayap Adinila berakhir dengan beberapa persoalan yang masih belum dijawab. Mungkin dalam sekuel persoalan tersebut akan dirungkai. Pengembara pasukan Putera Fauzi yang penuh dengan adegan aksi dan bergasak masih belum berakhir.

Pendapat

Saya sangat suka akan buku ini,terutamanya nilai ,pengajaran dan aspek politik,agama dan taktik peperangan yang diterapkan oleh penulis dalam kisah fiksyen sains dan fantasi ini. Pendek kata,saya hendak membaca sekuel buku ini dan buku lain daripada penulis Firdaus Ariff.

Posted at 1:12 pm | Comment (0)