30th June, 2014

1.Sayidina Ali bin Abu Talib
.seorang yang berani
.pahlawan terbilang

Konflik/Plot: Sayidina Ali seorang pahlawan terbilang yang sangat ditakuti musuh.Orang kafir hendak menyerang orang Islam di Madinah.Nabi Muhhamad saw berbincang dengan para sahabat untuk menentang serangan itu.Orang Islam menggali parit di sekeliling kota Madinah.Mereka menjadikan parit itu sebagai benteng.Tentera orang kafir berjaya menembusi benteng itu.Pasukan tentera berkuda mereka diketuai Amru bin Wudd iaitu bapa saudara Nabi Muhammad saw.Amru berulang kali mencabar sesiapa yang ingin berlawan dengannya.Sayidina Ali yang ingin melawan dengan Amru telah dilarang oleh Nabi Muhammad saw kerana baginda bimbang akan keselamatan Sayidina Ali.Akhirnya,baginda membenarkan Sayidina berlawan dengan Amru.Dengan membawa pedang baginda,Sayidina berlawan dengan penuh semangat dan telah berjaya membunuh Amru.Inilah kejayaan terbesar Sayidina Ali.Sejak itu,SAyidina Ali menjadi pahlawan terbilang.Dia terus memimpin angkatan perang menentang musuh-musuh Islam.

Rumusan: Sayidina Ali telah banyak membantu Nabi Muhammad dalam tugas menyeberkan agama Islam melalui peperangan kerana dia seorang yang berani dalam berperang.

Pendapat: Buku ini sangat menarik dan dapat memanfaatkan saya dengan membantu saya mendapat tahu tentang sejarah-sejarah Sayidina Ali.

1. On August 29, 2014 at 7:47 pm s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 29, 2014 at 7:47 pm

Nama : Charlene Ong Wei Ling
    Kelas : S5F

Saya sangat suka akan cerita ini.Hal ini demikian kerana cerita ini sangat menarik. Pengarang novel ini telah banyak menggunakan teknik saspens.Saya teringin-ingin mahu tahu akan peristiwa yang akan berlaku seterusnya.Saya berasa lega apabila mengetahui kesudahan cerita adalah baik .Plot cerita ini dapat menarik hati pembaca kerana pengarang telah banyak menggunakan banyak teknik.

2. On August 29, 2014 at 10:32 pm s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 29, 2014 at 10:32 pm

Nama : Koay Jia Yuin
    No. Sek : 10017

[WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

3. On August 31, 2014 at 8:49 pm f5.ppc@smjk.edu.my said:

August 31, 2014 at 8:49 pm

Nama: Chan Yee Mae
    Kelas: S5F

Saya suka akan cerita ini. Selain daripada jalan cerita yang menarik itu, saya juga tertarik akan penggunaan kosa kata yang menarik dalam seluruh cerita. Pengarang telah memerihalkan cerita dengan teliti dan mudah difahami dan dibayang oleh pembaca. Saya juga telah mempelajari pelbagai kosa kata yang baru. Pelajar yang ingin menguatkuasakan bahasa Malaysia boleh membaca buku ini.

4. On August 31, 2014 at 9:54 pm s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 31, 2014 at 9:54 pm

Nama : Tan Kar Hooi
    Kelas : S5F

Saya amat mencintai cerita ini. Cerita ini sangat menarik dan menyentuh hati saya. Saya akan mempelajari banyak nilai-nilai murni dan pengajaran dalam cerita ini. Pengarang telah menggunakan kosa kata yang menarik dan mudah difahami oleh pembaca. Cerita ini sangat sesuai dibaca oleh remaja terutamanya kita yang sedang belajar.

5. On August 31, 2014 at 11:43 pm f5.ppc@smjk.edu.my said:

August 31, 2014 at 11:43 pm

Nama : Tan Jing Yi
    Kelas : S5F

Buku ini amat menarik. Ceritanya telah banyak memberi pengajaran kepada saya. Saya teringin-ingin nak membeli novel tersebut untuk dibaca. Di manakah saya dapat membeli atau meminjam buku