29th June, 2014

Tahun Penerbitan/ Edisi: 2008
Watak dan Perwatakan:

– Andalia

Seorang yang penyabar dan merupakan seorang pelajar terbaik di sekolah

– Mei Mei

Bersifat lebih agresif dan panas baran.

-Jayanthi

Seorang yang bertindak melulu dan bersifat berani.

Konflik/Plot:

Rumusan

Pendapat:

Novel tersebut menarik untuk dibaca kerana novel tersebut penuh dengan saspens dan misteri.

Posted at 10:46 pm | Comments (6)

1. On September 23, 2014 at 2:58 pm s5a.ppc@smjk.edu.my said:

September 23, 2014 at 2:58 pm

Cerita ini mengisahkan misteri tentang Pulau Dendam dan pengembaraan Kumpulan 6 Sekawan . Perkara paling aneh yang dialami oleh mereka ialah Pulau Dendam yang merupakan tempat kem itu tidak wujud dalm peta. Pulau Dendam …? Pembaca akan tertanya- tanya akan cerita di sebalik pulau ini. Jalan ceritanya agak menarik kerana binaan plotnya yang tersusun. Teknik saspens juga telah digunakan oleh pengarang.
    Andalia merupakan seorang yang penyabar dan merupakan seorang pelajar terbaik di sekolah. Mei Mei pula bersifat lebih agresif dan panas baran.Jayanthi seorang yang bertindak melulu dan bersifat berani.Watak -watak utama dalam novel ini berani menyiasat misteri Pulau Dendam walaupun terdapat banyak perkara yang aneh telah berlaku. Melalui watak -watak ini , kita dapat memeperoleh pengajaran kita mestilah tenang semasa masalah tertimbul secara tiba- tiba supaya dapat berfikir secara rasional. Kita juga perlu berani ketika menghadapi cabaran supaya berjaya menyelesaikan masalah. Cerita ini amat menarik.

Angeline Ooi Ying Ying S5A

2. On September 24, 2014 at 2:37 pm s5a.ppc@smjk.edu.my said:

September 24, 2014 at 2:37 pm

Cerita ini agak menarik kerana jalan cerita telah berjaya menambat hati saya.Saya suka akan bahasa yang digunakan kerana bahasanya sangat indah.Andalia merupakan seorang yang penyabar dan merupakan seorang pelajar terbaik di sekolah. Mei Mei pula bersifat lebih agresif dan panas baran.Jayanthi seorang yang bertindak melulu dan bersifat berani.Jalan ceritanya agak menarik kerana binaan plotnya yang tersusun. Selain itu,pengarang novel ini banyak menggunakan gaya bahasa yang menarik untuk menjadikan jalan cerita lebih menarik.Novel ini memang merupakan sebuah novel yang sesuai dibaca oleh para pembaca.
    H’ng Yen Jun S5A

3. On September 24, 2014 at 3:23 pm s5a.ppc@smjk.edu.my said:

September 24, 2014 at 3:23 pm

Novel ini sangat menarik untuk dibaca. Jalan cerita ini penuh dengan saspens dan misteri. Novel ini juga memaparkan nilai keberanian. Misalnya, Kumpulan 6 Sekawan telah mengikuti kem motivasi yang dianjurkan oleh Encik Nasir dan isterinya, Puan Rosnah di sebuah pulau iaitu Pulau Dendam. Mereka amat bersemangat dan seronok dapat menyertai kem tersebut bersama-sama. Malangnya, apabila tiba di pulau tersebut, kegembiraan mereka bertukar menjadi mimpi ngeri. Bahasa novel ini juga agak lancar dan bombastik.
    Chan Wey Yuh S5A

4. On September 24, 2014 at 11:36 pm s5a.ppc@smjk.edu.my said:

September 24, 2014 at 11:36 pm

Saya berasa bahawa novel tersebut menarik untuk dibaca kerana novel tersebut penuh dengan saspens dan misteri. Novel ini telah mengisahkan misteri tentang Pulau Dendam dan pengembaraan Kumpulan 6 Sekawan. Cerita bermula dengan Kumpulan 6 Sekawan telah mengikuti kem motivasi yang dianjurkan oleh Encik Nasir dan isterinya, Puan Rosnah di sebuah pulau iaitu Pulau Dendam. Mereka amat bersemangat dan seronok dapat menyertai kem tersebut bersama-sama. Malangnya, apabila tiba di pulau tersebut, kegembiraan mereka bertukar menjadi mimpi ngeri.Seorang budak lelaki aneh, tulisan menggunakan darah pada batu dan tingkah laku Encik Nasir seolah-olah telah membenarkan cerita yang disampaikan oleh ibu Mei Mei. Tambahan pula, Pulau Dendam dikatakan tidak wujud dalam peta.Pengajaran novel ini ialah kita harus mendengar nasihat guru supaya tidak menghadapi masalah atau kemalangan. Jalan cerita novel ini penuh dengan misteri dan saspens. Oleh sebab itu, novel ini amat menambat hati saya.
    Chloe Chuah Sze Min S5A

5. On September 25, 2014 at 1:54 am s5a.ppc@smjk.edu.my said:

September 25, 2014 at 1:54 am

Cerita ini agak menarik kerana jalan cerita telah berjaya menambat hati saya.Saya suka akan bahasa yang digunakan kerana bahasanya sangat indah.Andalia merupakan seorang yang penyabar dan merupakan seorang pelajar terbaik di sekolah. Mei Mei pula bersifat lebih agresif dan panas baran.Jayanthi seorang yang bertindak melulu dan bersifat berani.Jalan ceritanya agak menarik kerana binaan plotnya yang tersusun. Selain itu,pengarang novel ini banyak menggunakan gaya bahasa yang menarik untuk menjadikan jalan cerita lebih menarik.Novel ini memang merupakan sebuah novel yang sesuai dibaca.
    Jennifer Cheah Zhi Yee S5A

6. On September 25, 2014 at 4:45 pm s5a.ppc@smjk.edu.my said:

September 25, 2014 at 4:45 pm

Pada pendapat saya, novel tersebut memang amat sesuai untuk dibaca. Hal ini demikian keran novel tersebut telah memberikan pengajaran dan nilai murni yang banyak dalam kehidupan kita. Memang tidak dapat dinafikan bahawa saya telah memperlajari dan memperoleh pengetahuan yang banyak daripada novel terseut. Novel ini memang amat menarik perhatian dan minat seya secara langsung. Sebagai contohnya,novel ini memaparkan nilai keberanian. Misalnya, Kumpulan 6 Sekawan telah mengikuti kem motivasi yang dianjurkan oleh Encik Nasir dan isterinya, Puan Rosnah di sebuah pulau iaitu Pulau Dendam. Mereka amat bersemangat dan seronok dapat menyertai kem tersebut bersama-sama. Malangnya, apabila tiba di pulau tersebut, kegembiraan mereka bertukar menjadi mimpi ngeri. Saya suka akan novel ini kerana amat mudah untuk difahami.
    Jennifer Cheah Zhi Yee S5A