29th June, 2014

Judul Buku: Angsa Bertelur Emas

Latar Tempat :

-Di sebuah kampung.

seorang petani yang memiliki seekor angsa yang sangatlah cantik, dimana setiap hari ketika petani tersebut mendatangi kandang angsa, sang Angsa telah menelurkan sebuah telur emas yang berkilauan.

Watak-Perwatakan:

Petani:

-bersikap tamak

-memiliki seekor angsa yang menelurkan satu telur emas sehari.

-memotong buka badan angsa untuk mengambil telur emas tetapi gagal kerana tiada telur emas di dalam angsanya.

angsa:

-menelurkan telur emas setiap hari

Konflik:

Suatu hari, setelah menghitung uangnya, sebuah idea muncul di kepala petani,  dia akan mendapatkan semua telur emas sang Angsa sekaligus dengan  memotong sang Angsa.

Rumusan:

Akhirnya,tidak ada sebuah telur yang dapat dia temukan, dan angsanya yang sangat berharga telah mati dipotong.

Moral cerita ini ialah barang siapa yang telah memiliki sesuatu dengan berlimpah, tetapi serakah dan menginginkan yang lebih lagi, akan kehilangan semua yang dimilikinya.

1. On August 29, 2014 at 6:34 pm s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 29, 2014 at 6:34 pm

Saya sangat suka akan cerita ini.Hal ini demikian kerana cerita ini sangat menarik. Pengarang novel ini telah banyak menggunakan teknik saspens.Saya teringin-ingin mahu tahu akan peristiwa yang akan berlaku seterusnya.Saya berasa lega apabila mengetahui kesudahan cerita adalah baik .Plot cerita ini dapat menarik hati pembaca kerana pengarang telah banyak menggunakan banyak teknik.

[WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

2. On August 29, 2014 at 7:48 pm s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 29, 2014 at 7:48 pm

Nama : Charlene Ong Wei Ling
    Kelas : S5F

3. On August 31, 2014 at 9:08 am s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 31, 2014 at 9:08 am

Nama:GOH HUI THENG
    Kelas:S5F
    No.Sekolah:10250

Saya mendapati buku ini sangat menarik dan bermakna.Buku ini memaparkan banyak nilai-nilai murni yang patut diamalkan oleh tiap-tiap insan di dunia ini.Contohnya tidak bersikap tamak dan mudah berputus asa dalam usaha mencapai sesuatu matlamat.Pendek kata,buku ini telah menyedarkan saya bahawa saya mestilah bersikap tabah untuk mencapai matlamat hidup saya. Saya akan merekomenkan buku ini kepada kawan-kawan saya supaya kawan-kawan saya dapat turut mandapat manfaat buku ini.

[WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

4. On August 31, 2014 at 8:51 pm f5.ppc@smjk.edu.my said:

August 31, 2014 at 8:51 pm

Nama: Chan Yee Mae
    Kelas: S5F

Saya suka akan cerita ini. Selain daripada jalan cerita yang menarik itu, saya juga tertarik akan penggunaan kosa kata yang menarik dalam seluruh cerita. Pengarang telah memerihalkan cerita dengan teliti dan mudah difahami dan dibayang oleh pembaca. Saya juga telah mempelajari pelbagai kosa kata yang baru. Pelajar yang ingin menguatkuasakan bahasa Malaysia boleh membaca buku ini.

5. On August 31, 2014 at 11:16 pm s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 31, 2014 at 11:16 pm

Nama : Cheah Shin Lin
    Kelas : S5F

Saya sangat suka akan cerita ini.Dengan hal yang demikian kerana cerita ini sangat menarik.Cerita ini telah mengajarkan saya banyak pengajaran. Pengajaran tersebut boleh saya praktikkan dalam kehidupan saya.Plot cerita ini juga akan menarik hati pembaca kerana pengarang telah banyak menggunakan banyak teknik.

6. On August 31, 2014 at 11:41 pm s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 31, 2014 at 11:41 pm

Nama: Chan Yee Mae
    Kelas: S5F

Saya suka akan cerita ini sebab jalan ceritanya yang menarik dan penggunaan kosa kata yang menarik dalam seluruh cerita. Pengarang telah memerihalkan cerita dengan teliti dan mudah difahami dan dibayang oleh pembaca. Saya juga telah mempelajari pelbagai kosa kata yang baru. Pelajar yang ingin menguatkuasakan bahasa Malaysia boleh membaca buku ini.

[WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

7. On August 31, 2014 at 11:42 pm f5.ppc@smjk.edu.my said:

August 31, 2014 at 11:42 pm

Nama : Tan Jing Yi
    Kelas : S5F

Buku ini amat menarik. Ceritanya telah banyak memberi pengajaran kepada saya. Saya teringin-ingin nak membeli novel tersebut untuk dibaca. Di manakah saya dapat membeli atau meminjam buku

8. On September 24, 2014 at 10:59 pm s5f.ppc@smjk.edu.my said:

September 24, 2014 at 10:59 pm

Nama : Teoh Jing
    Kelas : S5F

Saya suka akan cerita ini.Selain daripada jalan cerita yang menarik itu , saya juga tertarik akan penggunaan klosa kata yang menarik dalam seluruh cerita.Pengarang telah memerihalkan cerita dengan teliti dan mudah difahami dan dibayang oleh pembaca. Saya juga telah mempelajari pelbagai kosa kata yang baru.Pelajar yang ingin menguatkuasakan bahasa Malaysia boleh membaca buku ini.

[WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

9. On September 24, 2014 at 11:04 pm s5f.ppc@smjk.edu.my said:

September 24, 2014 at 11:04 pm

Nama : Lim Xin Pei