29th June, 2014

Tahun Penerbitan/ Edisi: 2008
Watak dan Perwatakan:

– Andalia

Seorang yang penyabar dan merupakan seorang pelajar terbaik di sekolah

– Mei Mei

Bersifat lebih agresif dan panas baran.

-Jayanthi

Seorang yang bertindak melulu dan bersifat berani.

Konflik/Plot:
Yen Fang merupakan rakan baik Jayanthi tetapi menjadi ‘musuh’ ketat Andalia dan Mei Mei. Berita tergempar yang diterima oleh Mei Mei, Andalia dan Jayanthi mengenai kematian Yen Fang sekeluarga telah membuka mata ketiga-tiga mereka. Peristiwa yang penuh dengan konflik ini telah megeratkan hubungan antara ketiga-tiga pelajar tersebut.

Bersama-sama dengan tiga rakan lelaki mereka iaitu Remy, Saileh dan James, mereka berusaha menjejaki tragedi yang menimpa keluarga Yen Fang dan mahu memastikan punca sebenar kejadian ngeri tersebut. Bagi mereka, kemalangan dan kematian itu mungkin berpunca daripada satu komplot jahat.

Rumusan

1. On September 23, 2014 at 3:12 pm s5a.ppc@smjk.edu.my said:

September 23, 2014 at 3:12 pm

Novel ini mengisahkan cerita Yen Fang ,Andalia dan Mei Mei bersama-sama dengan tiga rakan lelaki mereka iaitu Remy, Saileh dan James, mereka berusaha menjejaki tragedi yang menimpa keluarga Yen Fang dan mahu memastikan punca sebenar kejadian ngeri tersebut. Bagi mereka, kemalangan dan kematian itu mungkin berpunca daripada satu komplot jahat.Walaupun usia mereka masih muda, demi sahabat, mereka tabah menempuh pelbagai insiden saspen. Kisah ini jga merupakan permlaan penyiasatan mereka sehingga keenam-enam sahabat ini memperoleh nama bagi kumpulan mereka iaitu Kumpulan 6 Sekawan.
    Keberanian dan kebijaksanaan watak -watak dalam novel ini merupakan nilai murni yang patut dicontohi oleh pembaca terutamanya para remaja. Buku ini amat sesuai untuk dibaca oleh para remaja.

Angeline Ooi Ying Ying S5A

2. On September 23, 2014 at 9:13 pm s5a.ppc@smjk.edu.my said:

September 23, 2014 at 9:13 pm

Cerita ini agak menarik kerana jalan cerita telah berjaya menambat hati saya.Saya suka akan bahasa yang digunakan kerana bahasanya sangat indah.Kita haruslah sabar menghadapi masalah.Kita harus mencontohi perwatakan Andalia yang sabar semasa menghadapi masalah.Selain itu,pengarang novel ini banyak menggunakan gaya bahasa yang menarik untuk menjadikan jalan ceruta lebih menarik.Novel ini memang merupakan sebuah novel yang sesuai dibaca oleh para pembaca.
    H’ng Yen Jun S5A

3. On September 24, 2014 at 3:40 pm s5a.ppc@smjk.edu.my said:

September 24, 2014 at 3:40 pm

Novel ini amat merik hati saya. Walaupun usia mereka masih muda, demi sahabat, mereka tabah menempuh pelbagai insiden saspen. Kisah ini jga merupakan permlaan penyiasatan mereka sehingga keenam-enam sahabat ini memperoleh nama bagi kumpulan mereka iaitu Kumpulan 6 Sekawan. Nilai yang ada dalam novel ini ialah ketabahan dalam menghadapi dugaan hidup. Novel ini juga memparkan nilai keberanian dan perasaan ingin tahu yang kuat dalm diri remaja. Contohnya, bersama-sama dengan tiga rakan lelaki mereka iaitu Remy, Saileh dan James, mereka berusaha menjejaki tragedi yang menimpa keluarga Yen Fang dan mahu memastikan punca sebenar kejadian ngeri tersebut. Bagi mereka, kemalangan dan kematian itu mungkin berpunca daripada satu komplot jahat.Jalan cerita juga amat menarik.
    Chan Wey Yuh S5A

4. On September 24, 2014 at 11:21 pm s5a.ppc@smjk.edu.my said:

September 24, 2014 at 11:21 pm

Novel ini menceritakan tentang Yen Fang yang merupakan rakan baik Jayanthi tetapi menjadi ‘musuh’ ketat Andalia dan Mei Mei. Berita tergempar yang diterima oleh Mei Mei, Andalia dan Jayanthi mengenai kematian Yen Fang sekeluarga telah membuka mata ketiga-tiga mereka. Peristiwa yang penuh dengan konflik ini telah megeratkan hubungan antara ketiga-tiga pelajar tersebut.Novel ini telah mengisahkan ketabahan dan kecekalan Kumpulan 6 Sekawan dalam menyelesaikan kejadian misteri tersebut.Novel tersebut menarik untuk dibaca kerana novel tersebut penuh dengan saspens dan misteri.Novel ini juaga menarik kerana pengarang menggunakan gaya bahasa yang luas dan baik. Saya sangat suka novel ini .
    CHLOE Chuah Sze Min S5A

5. On September 25, 2014 at 4:38 pm s5a.ppc@smjk.edu.my said:

September 25, 2014 at 4:38 pm

Pada pendapat saya, novel tersebut memang amat sesuai untuk dibaca. Hal ini demikian keran novel tersebut telah memberikan pengajaran dan nilai murni yang banyak dalam kehidupan kita. Memang tidak dapat dinafikan bahawa saya telah memperlajari dan memperoleh pengetahuan yang banyak daripada novel terseut. Novel ini memang amat menarik perhatian dan minat seya secara langsung. Sebagai contohnya, nilai yang ada dalam novel ini ialah ketabahan dalam menghadapi dugaan hidup. Novel ini juga memparkan nilai keberanian dan perasaan ingin tahu yang kuat dalm diri remaja. Selain itu,pengarang novel ini banyak menggunakan gaya bahasa yang menarik untuk menjadikan jalan ceruta lebih menarik. Pendek kata, novel ini amat sesuai untuk dibaca kerana binaan plotnya sangat menarik.
    Jennifer Cheah Zhi Yee S5A