29th June, 2014

1. Vivianna
•seorang yang hebat.

Konflik/Plot:
Tegarkah dia berdepan dengan kenyataan andai diri masih dihimpit kenangan lalu? Ke mana jua langkahnya dibawa, kisah duka yang pernah terpalit itu, amat sukar diluputkan daripada ingatan. Tanpa kata-kata perpisahan, Shafika kabur daripada pandangan mata. Lantaran itu, jiwa Fariz terus lumpuh tak keruan.

Bertahun lamanya memendam rasa, kemunculan Vivianna menarik perhatian. Pertemuan pertama yang terjadi bagaikan dirancang, namun hakikatnya ada rahsia yang tersingkap. Fariz tidak mampu mengelak andai itu sejarah yang bakal terukir dalam episod kehidupannya. Shafika adalah kenangan dan kehadiran Vivianna adakala mencuit hati lelakinya. Apakan daya, perbezaan adat dan agama menyekat diri untuk berangan-angan tinggi.

Di saat kemelut melanda diri dengan kebetulan yang tercipta, ada senafas rindu yang bertamu dengan kehadiran Siti Nur Ain. Fariz pasti… sinar buatnya akan terserlah andai mereka tabah menghadapi dugaan.

Antara Shafika, Vivianna dan Siti Nur AinFariz hanya mampu memilih satu. Namun, akan ada hati yang pasti terluka dengan keputusannya. Dia sekadar berserah.

Rumusan:

Akhirnya persahabatan antara Fariz dan Vivianna semakin akrab.

Novel ini mendapat banyak nilai murni dan salah satunya ialah membuat keputusan yang betul.

1. On August 29, 2014 at 6:35 pm s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 29, 2014 at 6:35 pm

Saya sangat suka akan cerita ini.Hal ini demikian kerana cerita ini sangat menarik. Pengarang novel ini telah banyak menggunakan teknik saspens.Saya teringin-ingin mahu tahu akan peristiwa yang akan berlaku seterusnya.Saya berasa lega apabila mengetahui kesudahan cerita adalah baik .Plot cerita ini dapat menarik hati pembaca kerana pengarang telah banyak menggunakan banyak teknik.

[WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

2. On August 29, 2014 at 7:51 pm s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 29, 2014 at 7:51 pm

Nama : Charlene Ong Wei Ling
    Kelas : S5F

3. On August 29, 2014 at 10:43 pm s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 29, 2014 at 10:43 pm

Nama : Koay Jia Yuin
    No. Sek : 10017

[WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

4. On August 31, 2014 at 9:10 am s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 31, 2014 at 9:10 am

Nama:GOH HUI THENG
    Kelas:S5F
    No.Sekolah:10250

Saya mendapati buku ini sangat menarik dan bermakna.Buku ini memaparkan banyak nilai-nilai murni yang patut diamalkan oleh tiap-tiap insan di dunia ini.Contohnya berusaha gigih dan tidak mudah berputus asa dalam usaha mencapai sesuatu matlamat.Pendek kata,buku ini telah menyedarkan saya bahawa saya mestilah bersikap tabah untuk mencapai matlamat hidup saya. Saya akan merekomenkan buku ini kepada kawan-kawan saya supaya kawan-kawan saya dapat turut mandapat manfaat buku ini.

[WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

5. On August 31, 2014 at 8:53 pm f5.ppc@smjk.edu.my said:

August 31, 2014 at 8:53 pm

Nama: Chan Yee Mae
    Kelas: S5F

Saya suka akan cerita ini. Selain daripada jalan cerita yang menarik itu, saya juga tertarik akan penggunaan kosa kata yang menarik dalam seluruh cerita. Pengarang telah memerihalkan cerita dengan teliti dan mudah difahami dan dibayang oleh pembaca. Saya juga telah mempelajari pelbagai kosa kata yang baru. Pelajar yang ingin menguatkuasakan bahasa Malaysia boleh membaca buku ini.

6. On August 31, 2014 at 11:16 pm s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 31, 2014 at 11:16 pm

Nama : Cheah Shin Lin
    Kelas : S5F

Saya sangat suka akan cerita ini.Dengan hal yang demikian kerana cerita ini sangat menarik.Cerita ini telah mengajarkan saya banyak pengajaran. Pengajaran tersebut boleh saya praktikkan dalam kehidupan saya.Plot cerita ini juga akan menarik hati pembaca kerana pengarang telah banyak menggunakan banyak teknik.

7. On August 31, 2014 at 11:40 pm s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 31, 2014 at 11:40 pm

Nama: Chan Yee Mae
    Kelas: S5F

Saya suka akan cerita ini sebab jalan ceritanya yang menarik dan penggunaan kosa kata yang menarik dalam seluruh cerita. Pengarang telah memerihalkan cerita dengan teliti dan mudah difahami dan dibayang oleh pembaca. Saya juga telah mempelajari pelbagai kosa kata yang baru. Pelajar yang ingin menguatkuasakan bahasa Malaysia boleh membaca buku ini.

[WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

8. On August 31, 2014 at 11:41 pm f5.ppc@smjk.edu.my said:

August 31, 2014 at 11:41 pm

Nama : Tan Jing Yi
    Kelas : S5F

Buku ini amat menarik. Ceritanya telah banyak memberi pengajaran kepada saya. Saya teringin-ingin nak membeli novel tersebut untuk dibaca. Di manakah saya dapat membeli atau meminjam buku