29th June, 2014

Kenangan Di Asrama

Nama : Ng Wei Zhen
Kelas & No. Sekolah : S5F (18)
Guru Pembimbing: Cikgu Eng Fang Fang
No.Panggilan Buku : MF NOR
Judul Buku : Kenangan Di Asrama
Pengarang : Norlela Mohd. Nor
Tahun Penerbitan/ Edisi:

Latar tempat: Di Asrama
Watak dan Perwatakan:
1. Farhan
• Pelajar Tingkatan satu
• Ingin masuk ke sekolah berasrama
• Kawan Firdaus
2. Firdaus
• Kawan Farhan
• Memujuk Farhan masuk ke sekolah berasrama

Konflik/Plot:
Cerita ini mengisahkan tentang kenangan seorang budak tingkatan satu yang mengadakan hidupannya di sekolah menengah.Farhan merupakan pelajar baru di sebuah sekolah berasrama yang terkenal di Malysia.
Farhan telah mengalami kehidupan dalam sekolah berasrama. Sebagai pelajar baru dia perlu mengutipkan tandatangan daripada seniornya. Melalui aktiviti ini,dia telah belajar untuk berkomunikasi dengan orang lain dan mengenali banyak kawan.
Akhirnya dia telah Berjaya menyempurnakan tugasannya dan menerusi kehidupannya dalam sekolah berasrama.
Rumusan:
Kehidupan seorang pelajar tingkatan satu dalam sekolah berasrama.
Saya belajar banyak pengalaman untuk berkomunikasi dengan orang lain.

1. On August 29, 2014 at 6:33 pm s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 29, 2014 at 6:33 pm

Nama: Teh Yi Siang
    No.Sekolah: 10366

Cerita ini agak menarik kerana jalan cerita telah berjaya menambat hati saya.Saya suka akan bahasa yang digunakan kerana bahasanya sangat indah.Kita haruslah sabar menghadapi masalah.Kita harus mencontohi perwatakan Andalia yang sabar semasa menghadapi masalah.Selain itu,pengarang novel ini banyak menggunakan gaya bahasa yang menarik untuk menjadikan jalan ceruta lebih menarik.Novel ini memang merupakan sebuah novel yang sesuai dibaca oleh para pembaca.

2. On August 29, 2014 at 7:48 pm s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 29, 2014 at 7:48 pm

Nama : Charlene Ong Wei Ling
    Kelas : S5F

Saya sangat suka akan cerita ini.Hal ini demikian kerana cerita ini sangat menarik. Pengarang novel ini telah banyak menggunakan teknik saspens.Saya teringin-ingin mahu tahu akan peristiwa yang akan berlaku seterusnya.Saya berasa lega apabila mengetahui kesudahan cerita adalah baik .Plot cerita ini dapat menarik hati pembaca kerana pengarang telah banyak menggunakan banyak teknik.

3. On August 29, 2014 at 10:35 pm s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 29, 2014 at 10:35 pm

Nama : Koay Jia Yuin
    No. Sek : 10017

[WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

4. On August 31, 2014 at 9:05 am s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 31, 2014 at 9:05 am

Nama:GOH HUI THENG
    Kelas:S5F
    No.Sekolah:10250

Saya mendapati buku ini sangat menarik dan bermakna.Buku ini memaparkan banyak nilai-nilai murni yang patut diamalkan oleh tiap-tiap insan di dunia ini.Contohnya berusaha gigih dan tidak mudah berputus asa dalam usaha mencapai sesuatu matlamat.Pendek kata,buku ini telah menyedarkan saya bahawa saya mestilah bersikap tabah untuk mencapai matlamat hidup saya. Saya akan merekomenkan buku ini kepada kawan-kawan saya supaya kawan-kawan saya dapat turut mandapat manfaat buku ini.

[WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

5. On August 31, 2014 at 8:50 pm f5.ppc@smjk.edu.my said:

August 31, 2014 at 8:50 pm

Nama: Chan Yee Mae
    Kelas: S5F

Saya suka akan cerita ini. Selain daripada jalan cerita yang menarik itu, saya juga tertarik akan penggunaan kosa kata yang menarik dalam seluruh cerita. Pengarang telah memerihalkan cerita dengan teliti dan mudah difahami dan dibayang oleh pembaca. Saya juga telah mempelajari pelbagai kosa kata yang baru. Pelajar yang ingin menguatkuasakan bahasa Malaysia boleh membaca buku ini.

6. On August 31, 2014 at 11:34 pm f5.ppc@smjk.edu.my said:

August 31, 2014 at 11:34 pm

Nama : Tan Jing Yi
    Kelas : S5F

Buku ini amat menarik. Ceritanya telah banyak memberi pengajaran kepada saya. Saya teringin-ingin nak membeli novel tersebut untuk dibaca. Di manakah saya dapat membeli atau meminjam buku ini?

7. On August 31, 2014 at 11:38 pm s5f.ppc@smjk.edu.my said:

August 31, 2014 at 11:38 pm

Nama: Choo Li Lyn
    Kelas: S5F

Saya suka akan cerita ini sebab jalan ceritanya yang menarik dan penggunaan kosa kata yang menarik dalam seluruh cerita. Pengarang telah memerihalkan cerita dengan teliti dan mudah difahami dan dibayang oleh pembaca. Saya juga telah mempelajari pelbagai kosa kata yang baru. Pelajar yang ingin menguatkuasakan bahasa Malaysia boleh membaca buku ini.